Statsministeren støtter One Ocean Expedition

Statsminister Jonas Gahr Støre forlenger sin rolle som "Goodwill Ambassador" for One Ocean Expedition og ser frem til nye seilaser på verdenshavene.

Portrett av Jonas Gahr Støre
Bilde: Arbeiderpartiet

For nesten to år siden ble landets øverste politiske leder utnevnt til Goodwill-Ambassador for ekspedisjonen. Administrerende direktør, og ekspedisjonsleder Haakon Vatle, sa den gang at det var en ære å ønske ham velkommen om bord.

– Statsministeren er også en av lederne av the High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy. Dette inspirerer og motiverer oss i oppdraget vårt, som er å øke bevisstheten om havets avgjørende rolle for en bærekraftig fremtid, sier Vatle.

Statsministeren selv sier One Ocean Expedition utgjør en stor forskjell i jakten på et mer bærekraftig hav og mener nøkkelen til en rettferdig, velstående og bærekraftig planet ligger i hvordan vi forvalter verdenshavene. 

Bilde av Statsraad Lehmkuhl og to jenter ombord i seilet
Bilde: Hanna Thevik/Statsraad Lehmkuhl

One Ocean Expedition fortsetter for fulle seil. Photo credit: Hanna Thevik / Statsraad Lehmkuhl

- Vitenskapen er klar: Vi har nådd et vippepunkt i havets helse. Det trengs hastetiltak for å redde, bevare og revitalisere vårt felles hav. I 2025 er Frankrike og Costa Rica vertskap for den tredje FNs havkonferanse i Nice. Målet vårt er at alle hav- og kyststater vil forplikte seg til bærekraftig havplanlegging som medlemmene av Ocean Panel har gjort, panelet som jeg leder med presidenten i Palau, sier Støre.

One Ocean Week
Regjeringens havkonferanse ble lagt til Bergen og Håkonshallen under One Ocean Week 2023. Her erklærte statsministeren Bergen som havhovedstaden i Norge og sa at hvis ikke Vestland lykkes, lykkes ikke Norge.

På konferansen deltok blant annet Dr. Sylvia Earle, en av verdens fremste forskere og oppdagere, ofte omtalt som “Her Deepness”.

Her kan du se konferansen i sin helhet.

Stor oppmerksomhet
- Det norske skipet Statsraad Lehmkuhl skapte stor oppmerksomhet for havet og dets velvære på sin siste ekspedisjon jorden rundt. Den nye ekspedisjonen vil ta en annerledes og dristig seilingsrute, men målet for dette fantastiske skipet er det samme: Å dele kunnskap og øke bevisstheten om viktigheten av havet for vår felles, bærekraftige fremtid. Jeg er derfor begeistret og beæret over å fortsette rollen min som Goodwill-ambassadør for neste One Ocean Expedition som vil finne sted i 2025 til 2026. Vi vet at hvis det administreres riktig, havet kan gi løsninger på presserende utfordringer som klimaendring, energiforsyning og matsikkerhet. Dette er et kjernebudskap fra havpanelet. Jeg oppfordrer ekspedisjonen til å fortsette å diskutere og rette fokus på dette i havner og under seilas. Ekspedisjonen til Statsraad Lehmkuhl vil også fortsette å støtte ambisjonene for FNs havtiår for bedre havforskning, koordinering og samarbeid. Fartøyet er faktisk en unik arena for å samle krefter fra akademia, privat sektor, sivilsamfunn og regjeringer. Kunnskap og kompetanse kan deles. Nye partnerskap kan opprettes. Og havdata og observasjoner kan samles, sier Statsminister Jonas Gahr Støre i sin hilsen til One Ocean Expedition.

Du kan se hele hilsenen her: