13. april UiB/OceanX-tokt - Se hva som skjuler seg i Norges dype hav og fjorder

Illustrasjon av arrangementet
Bilde: Universitetet i Bergen

Dato: 13. april
Tid: kl. 12.00-12.45
Sted: Skolten, Skoltegrunnskaien 1, 5035 Bergen

Fra 30. juli til 7. august gjennomførte OceanX en ekspedisjon til Norskehavet og utvalgte vestnorske fjorder ombord på OceanXplorer, verdens mest avanserte forsknings- og medieskip.  Universitetet i Bergen deltok med flere forskningsgrupper som hadde som mål å utvide vår forståelse av disse økosystemene, med fokus på alt fra bioluminiscerende dyr, makrellstørje, geleplankton,  mesopelagisk fisk og bunnlevende dyr til tareskogen. 

Designet og ombygget av OceanX, OceanXplorer er et topp moderne skip som muliggjør banebrytende forskning og medieproduksjon. Utstyrt med både Triton bemannete undervannsfarkoster, en ROV med dybdekapasitet til 6000 meter og laboratorier for både genetisk kartlegging og observasjon av levende dyr og planter, kan man utføre omfattende sanntidsobservasjon og forskning på marint liv. Ved å kombinere produksjonsfasiliteter av Hollywood-kvalitet med disse forskningskapasitetene fanger OceanXplorer undrene i havet i enestående detaljer. 

Ikke gå glipp av denne muligheten til å være en del av One Ocean Week 2024 og lær mer om Universitetet i Bergen's bidrag til marin utforskning og forståelse.

Program

  • Øyvind Fiksen - Hav Dekan, Universitetet i Bergen

Dykk ned i dybden av ekspedisjonen, OceanXplorer og dets banebrytende muligheter med Øyvind Fiksen, Marin Dekan ved Universitetet i Bergen. Oppdag hvordan dette avanserte forsknings- og medieskipet revolusjonerer havutforskningen.

  • Anne Helene Solberg Tandberg - Forsker, Universitetsmuseet, Universitetet i Bergen

Følg i fotsporene til den historiske Norske Nordhavsekspedisjonen (1876-1878) gjennom Anne Helene Tandbergs prosjekt. Lær hvordan moderne teknologi og forskningsmetoder kaster lys over fortiden, og gir verdifull innsikt i Norges marinbiologiske historie.

  • Henrik Glenner - Professor, Marin Organismal Biology, Universitetet i Bergen

Dykk inn i den fascinerende verdenen av bioluminescerende sjøstjerner med Henrik Glenner. Avdekk hemmelighetene bak lyset som avgis av disse skapningene når Henrik utforsker grunnen til deres fortryllende glød.

  • Joan-Josep Soto Angel -  Postdoktor, Universitetsmuseet, Universitetet i Bergen

Endre perspektivet ditt på havets rovdyr med Joan-Josep Soto Angel studie av maneter. Fra massive brennmanet til små kammaneter, avslører Joan og hans team den avgjørende rollen disse geléaktige rovdyrene spiller i marine økosystemer.

Praktisk informasjon