Kronprinsen kommer til åpning av stor havsamling

Kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre vil være til stede når Bergen kommune og Vestland fylkeskommune ønsker velkommen til den store kraftsamlingen for havet, mandag 17. april.

Fylkesordfører Jon Askeland og byrådsleder Rune Bakarvik
Bilde: Asle Bentzen

To konferanser om havet skal finne sted i Håkonshallen denne dagen: Regjeringens “Norge og havet”, og Bergen kommunes og Vestland fylkeskommunes “One Ocean Expedition Summit”. 

Hilser deltakerne velkommen

Åpningen for samlingene er felles. Etter at kronprins Haakon har hilset deltakerne velkommen, skal statsminister Støre formelt åpne “Norge og havet“-konferansen.

Etter lunsj starter Bergens og Vestlands konferanse, One Ocean Expedition Summit. 

Viktige arbeidsplasser

På samlingen skal representanter for næringsliv, forskning og myndigheter diskutere bærekraft i havnæringer. Ettersom bærekraft i havet dreier seg om de kommende generasjoner, skal nettopp ungdommen også være representert.

– Havet er enormt og vilt, men også sårbart. I havbyen Bergen har vi alltid levd av havet, reist på havet og tenkt på havet. Nå er det viktigere enn noensinne at vi tar bedre vare på havet, slik at folk i bergensregionen også i fremtiden kan leve gode liv med viktige arbeidsplasser i havnæringene, sier byrådsleder Rune Bakervik. 

Vestland vendt mot verden

Statsraad Lehmkuhl har på sin seilas hentet inn forskningsbidrag og mannskapene har gjort observasjoner, som skal brukes i forskning på miljøvern og bærekraft i havet. 

– Vi må løfte blikket. Vestland må være vendt mot verden, og ikke være seg selv nok. Vi skal samarbeide med naboene og med EU, sier fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland. 

– Det er viktig at vi lykkes med å formidle hvor viktig havet er. Vi skal bidra til å utdanne både unge og voksne til å jobbe i havnæringene. Havområdet Norge rår over, er fem ganger større enn landarealet. På havet er vi en stormakt. Det forplikter, sier Askeland.

Oppsummering etter jordomseiling

Hjemkomsten av Statsraad Lehmkuhl til Bergen markerer slutten på One Ocean Expedition, som er en del av FNs tiår for havforskning for bærekraftig utvikling. One Ocean Expedition Summit er en oppsummering av observasjoner og funn som Statsraaden har gjort på sin forskningsferd jorden rundt.  

Første del av dagen arrangerer også regjeringen sin havkonferanse, “Norge og havet“. Se mer på regjeringen.no.

– Det er stor stas, men i all bergensk beskjedenhet også helt naturlig at regjeringen legger sin havkonferanse til Bergen, som tross alt er hele Norges havby, plantet midt i havregionen Vestland, sier byrådsleder Rune Bakervik. 

LES MER OM PROGRAMMET: Klart for havuke i Bergen 15.-21. april