Foruten One Sustainable and Equitable Ocean , som var Havbyens hovedarrangement, var både Universitetet i Bergen og Havforskningsinstituttet bredt involvert under konferansen.
Inviterte til One Ocean Week 2026
-Havbyen Bergen og Norge var sterkt og synlig tilstede under verdens havdag i Nice, sier ordfører Marit Warncke.
Vi var der for promotere Norge sitt kandidatur som styremedlem i UNESCO, og vi bergensere var der også for å løfte frem Bergen som vertskapsby for Ocean Decade konferanse i 2030, samt invitere til One Ocean Week i april 2026, forteller hun.
-Om bord på Statsraaden i regi av Utenriksdepartementet deltok blant andre Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria, tre statsråder fra Norge, ambassadører, toppledere fra IOC UNESCO, UiB, Havforskningsinstituttet, Nansensenteret, Fiskeridirektoratet med flere.
Vi seilte syngende inn til Nice i paradekortesje med andre skuter og forskningsskip med vår kjære hvite dame som det stolteste og vakreste skipet, sier Warncke.
Ocean Rise & Coastal Resilience
Under Ocean Rise & Coastal Resilience Summit holdt ordføreren innlegg sammen med ekspedisjonsleder og administrerende direktør på Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle.
Bergen er partner i koalisjonen av havbyer, og ordførerens budskap var at klimakrisen og havstigning kan løses, men kun ved samarbeid.
-Samarbeid på tvers av byer og land, men også på tvers av akademia, næringsliv, det offentlige og sivilsamfunnet, sier Warncke.
-Statsraad Lehmkuhl og One Ocean Expedition deltok også. Det var en stolt ordfører som var vertskap for en rekke internasjonale gjester om bord, legger hun til.
Minecraft-lansering med kronprinsen
H.K.H. Kronprins Haakon var om bord på Statsraad Lehmkuhl ved flere anledninger under konferansen. En seanse var da Minecraft lanserte sitt nye spill «Ocean Heroes» som en verdenspremiere.
Spillet er utviklet for å engasjere barn og unge i arbeidet med å løse havets utfordringer.
Rett etter lanseringen fikk lokale skolebarn prøve spillet for aller første gang – på nettbrett, midt på stordekket.
– At lanseringen finner sted om bord på Statsraad Lehmkuhl her under UNOC i Nice, med skolebarn til stede, er rett og slett fantastisk. Det er akkurat dette vi ønsker med One Ocean Expedition – å gjøre havkunnskap tilgjengelig og engasjere neste generasjon på en måte som både er forståelig og inspirerende, sier ekspedisjonsleder og Lehmkuhl-direktør, Haakon Vatle.
Også vi var beæret over at H.K.H. Kronprins Haakon var til stede under lanseringen av Minecraft-spillet – og deltok også på andre arrangementer om bord på skipet, legger han til.
-Vi hadde også gleden av å ønske NRK og den franske kringkasteren ICI TV velkommen om bord, sammen med en japansk delegasjon som støtter våre vitenskapskoordinatorer, norske ministre, statsledere fra hele verden, ambassadører, representanter fra Europakommisjonen – og studenter fra UiT som snart skal seile med oss gjennom Nordvestpassasjen, avslutter Vatle.
Universitetet i Bergen presenterte unge talenter
–Vi gledet oss allerede i forkant av FN-havkonferansen når Universitetet i Bergen skulle presentere tre unge talenter fra havforskning og aktivisme i arrangementet «One Sustainable and Equitable Ocean» sammen med de andre partnerne i One Ocean Havbyen Bergen, sier rådgiver for hav og bærekraftsmål 14, Sverre Ole Drønen, som koordinerte arbeidet til UiB-delegasjonen i Nice.
–UiB er det eneste universitetet i Norge og ett av svært få universitet i verden som har deltatt på begge de to foregående FN-havkonferansene. For oss er det naturlig å følge opp det arbeidet vi allerede gjør som Hub-institusjon for FN på bærekraftsmål 14. Ikke minst er vi opptatt av å bringe forskningsbasert kunnskap til politikere og beslutningstakere. Da er en arena som UNOC3 i Nice en sjelden god anledning til å gjøre nettopp dette, sier Drønen og legger til: –Det er ikke minst også en god møteplass for oss og våre partnere fra hele verden.
–Denne gang er vi også glad for at det er så mange av våre partnere fra One Ocean Havbyen Bergen som deltar. Dette lover godt for arbeidet med One Ocean Week i årene som kommer og, ikke minst, for arbeidet for å få Ocean Decade Conference, som IOC-UNESCO arrangerer hvert tredje år, til Bergen i 2030. Selve året da FNs havforskningstiår kulminerer, sier UiB-rådgiveren.
Nye nettverk
Målet for Havforskningsinstituttet var at Havbyen Bergen markerte seg og fikk laget nye nettverk.
Under hele kommende års One Ocean Expedition, der Statsraad Lehmkuhl vil besøke 28 havner verden rundt, vil ekspedisjonen ha med seg offisielle invitasjoner til neste års One Ocean Week. Nice og havkonferansen til FN er blant de første stoppene på reisen. Her deltar et verdensomspennende havforskningsmiljø, samt ledere for næringsliv, akademia og offentlig forvaltning.
-For havbyen Bergen er dette viktig. Det er antakelig tre år til neste slik konferanse og den vil være lengre borte. Havbyen markerte seg og laget nye nettverk, sier fagdirektør og professor Peter Haugan, ved Havforskningsinstituttet.
Et sterkt lag
-Det er en hel rekke arrangementer helt eller delvis arrangert fra norsk side i tilknytning til hovedkonferansen UNOC. Dette inkluderer blant annet et arrangement om polarforskning og forvaltning som arrangeres av Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt. I tillegg er det profilering av områdeplanlegging i India under norsk-indisk havdialog ledet av Utenriksdepartementet, markering av 50 årsjubilum for Nansen-programmet (NORAD/FAO), handlingsnettverket for akvatisk mat (NFD), havforvaltning i Skagerrak-området (Nordisk Ministerråd), forteller Haugan.
Haugan kommer også til å lage innspill fra den globale «havforskerverden» til UNOC.
One Ocean Science Congress
Under første dag av havforskerkonferansen One Ocean Science Congress kom forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet Geir Lasse Taranger seilende med Statsraaden fra workshop underveis i regi av European Space Agency til markering av første dag av kongressen og til eget parallelt program disse dagene.
Her handlet det om alt fra økosystembasert forvaltning i Arktis og biologisk mangfold, til mat fra havet, havforsuring, havobservasjonssystemer, bærekraftig turisme, marin karbonfjerning, forskningsstøtte til forvaltning.
-For Havforskningsinstituttet som nasjonalt havforvaltningsinstitutt underlagt NFD er det viktig at toppledelsen stiller opp på slike konferanser og er en integrert del av den norske delegasjonen sammen med politikere, embetsverk fra flere departementer i tillegg til Norad og forskningsrådet som de underlagte enhetene, sier Haugan.
- For Havforskningsinstituttet som institusjon vil jeg si at det viktigste er 1) nettverk, delvis vedlikeholde forskernettverk, delvis etablere eller forsterke nye på ledelsesnivå, 2) få med seg viktige ting som skjer i internasjonalt havforskningssamarbeid og politikk så vi kan innrette oss etter det, 3) være med og bidra med vår kunnskap og kompetanse til en viktig internasjonal arena, avslutter Haugan.