Bli med på innseilingen

Bildet viser Statsraaden med følgebåter fra Sotrabroen
Bilde: Eivind Senneset / Bergen kommune

Etter å ha krysset de syv hav kommer Statsraad Lehmkuhl endelig hjem til Bergen, og setter startskuddet for åpningen av den første utgaven av One Ocean Week. Hele innseilingen blir vist på storskjermer på Bryggen, og Tarjei Strøm sitter klar i studio til å guide oss gjennom det hele fra kl. 10.00.

Har du ikke mulighet til å være på Bryggen kan du følge innseilingen på Bergen kommune sin YouTube-kanal her. 

One Ocean Expedition er over for denne gang når Statsraad Lehmkuhl kommer seilende inn Byfjorden med kadetter fra den norske Sjøkrigsskolen syngende fra master og rær.

Statsraad Lehmkuhl oppfordrer alle småbåter til å bli med på velkomsten og følge skipet i kortesje på den aller siste etappen fra Sotrabroen til byen. Det kan være verdt å merke seg at Bergen havn vil ha egne reguleringer for båttrafikk i selve Vågen denne dagen. Bryggen er stengt for småbåter frem til arrangementsslutt kl. 13.15.

Bergen Kommune er ansvarlig for publikumsområdene langs kaien under hjemkomsten. Kontakt derfor kommunen om du har spørsmål via e-post contact@oneoceanweek.no

Søndag 16. april blir det også anledning til å gå ombord, da vil det bli holdt «Åpent skip for publikum». Se her for informasjon om familiedag på Bryggen. 

Statsraad Lehmkuhls hjemkomst til Bergen markerer også starten på One Ocean Week, en uke fylt med konferanser, seminarer og toppledersamlinger om havet.

Når Statsraad Lehmkuhl fortøyer vil hun ha tilbakelagt 55 000 nautiske mil og besøkt 36 havner over hele kloden under jordomseilingen. Formålet med One Ocean Expedition har vært å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om hvor viktig havet er for en bærekraftig fremtid.

- 15. april blir en dag for de bergenske historiebøkene, nå skal verden få se hvordan Bergen kan stelle i stand til folkefest. Jeg gleder meg særlig til å se følgekortesjen, vi oppfordrer alle småbåter til å møte opp klokken 10.00 ved Sotrabroen og følge Statsraaden inn til Bryggen, oppfordrer ordfører Linn Kristin Engø (Ap). Dette blir magisk, legger hun til. 

Askøy kommune oppfordrer også folk til å møte opp på Askøybroen kl. 10.00.

Her kan du se plan for kortesjen fra Sotrabroen:

Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og direktør for Statsraad Lehmkuhl gleder seg til den store hjemkomsten: 

- Etter 5 års planlegging og 20 måneders seilas har flere tusen mennesker fra hele verden vært involvert i ekspedisjonen, alle med et ønske om å bidra til et mer bærekraftig hav. Det at selveste H.M Kongen kommer til hjemkomsten for Statsraad Lehmkuhl og One Ocean Expedition er en utrolig stor anerkjennelse for jobben som er lagt ned blant alle involverte aktører av One Ocean Expedition. Vi er alle ydmyke og svært glade for denne fantastiske nyheten. Det kommer til å bli en helt fantastisk hjemkomst for Statsraad Lehmkuhl og den beste starten på One Ocean Week.

- Helt siden de første nordmennene slo seg ned i Bergen og omegn har havet stått sentralt. De tette båndene som er mellom mennesker og havet ligger i vårt DNA. Dette gleder vi oss til, slår fylkesordfører Jon Askeland (Sp) fast.

- Innseilingen markerer starten på One Ocean Week. Da inviterer vi til en fantastisk uke i Bergen, der verdens øyne rettes mot oss. Jeg gleder meg til å vise at vi har teknologien, de kloke hodene og fremtidsløsninger for et mer bærekraftig hav, sier byrådsleder Rune Bakervik (Ap).